Vuojoki

SORRY, SO FAR ONLY IN FINNISH

Vuojoen kartano on yksi Suomen kauneimmista empirekartanoista, jonka suunnitteli arkkitehti C.L. Engel ruukinpatruuna Lars Magnus Björkenheimin tilaamana. Kuka oli ruukinpatruuna Björkenheim, miten isosta tilasta oli kysymys, millaista oli elämä kartanolla seurapiirirouvana tai kartanon piikana? Mitä kartanolle kuuluu tänään?

Kartanon vieressä sijaitsee Engelin suunnittelema orangeria, joka oli alkujaan jaettu kolmeen osaan: persikka-, kukka- ja ananashuoneeseen. Restauroinnin jälkeen orangeriassa kasvaa taas eksoottisia hedelmiä ja kasveja. Orangeria on harvinainen ja arvokas yksityiskohta suomalaisessa kartanokulttuurissa. Mutta minkälainen on ollut orangerian tarina historian saatossa?

Ota selvää paikan mielenkiintoisesta historiasta kartanon flyygelissä sijaitsevassa auditorio Bassissa kuuntelemalla lyhyt luento, osallistumalla rooliopaskierrokselle tai tutustumalla kartanon ensimmäisen kerroksen historia-näyttelyyn.

Vuonna 2009 Museovirasto määritteli kartanon ympäristöineen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Vuonna 2005 kartanon päärakennus kaksine “flyygeleineen” eli sivurakennuksineen restauroitiin kauttaaltaan. Nykyään kartano toimii kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskuksena.

Lisäinfoa Vuojoen kartanosta